Meer over de prijs: Waarom Coöperatie Maasstroom goedkoper is dan andere energieleveranciers

We krijgen regelmatig de vraag: hoe zit het nou met mijn voordeel? Hoe kan het eigenlijk dat jullie goedkopere stroom aanbieden? En hoeveel goedkoper zijn jullie dan? Een simpele uitleg blijkt best lastig, maar we proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen in dit artikel.

Waarom is Coöperatie Maasstroom goedkoper dan andere energieleveranciers?
Tot €500 goedkopere stroom beloven we niet zomaar. Er zijn namelijk 3 belangrijke redenen waarom we met Coöperatie Maasstroom (net als bij andere coöperaties met eenzelfde werkwijze) goedkoper kunnen zijn:

  1. Geen winstoogmerk
  2. Geen marktprijs, maar kostprijs!
  3. Subsidie van de overheid

Geen winstoogmerk
Eigenlijk is dit de eenvoudigste reden. Het is ook de reden waarom iedereen het zo bijzonder vindt om aan dit project te werken: zorgen dat de bewoners van Maastricht mee kunnen profiteren van het zonnepark op het Lanakerveld. Oók zonder te investeren. Geen winst, maar op een duurzame manier lagere kosten voor de leden, dat is de missie van de coöperatie. Geen winstoogmerk zorgt natuurlijk voor lagere kosten. En dus een lager energietarief.

Geen marktprijs maar kostprijs!
Stel dat u zonnepanelen op uw eigen dak zou kunnen plaatsen. Of misschien heeft u ze al? Dat doet u natuurlijk voor de duurzaamheid, maar waarschijnlijk ook voor de goedkopere stroom. Bij ons werkt dat eigenlijk precies hetzelfde: samen produceren we met het zonnepark straks een heleboel elektriciteit. Die elektriciteit produceren we voor kostprijs: dat is goedkoper dan dat we het moeten kopen van een andere energieproducent op de energiemarkt. Zo zijn we veel minder afhankelijk van de energieleverancier en kopen we alleen elektriciteit in voor wanneer de zon niet schijnt. Dat scheelt!

Subsidie van de overheid
U zult denken: alle zonneparken krijgen toch subsidie? Dat is toch niet bijzonder? Dit klopt deels: Coöperatie Maasstroom krijgt inderdaad ook subsidie. Maar we krijgen iets extra’s: de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking (ook wel SCE). Omdat we lokale energie opwekken voor mensen uit de buurt, geeft de overheid subsidie die bijna twee keer hoger is dan normaal. En die is natuurlijk bestemd voor de leden van de coöperatie! Dit verklaart ook waarom we voldoende mensen uit bepaalde postcodes in de buurt nodig hebben om van start te gaan met het zonnepark.

Hoeveel goedkoper?
Dit is heel lastig te zeggen, omdat we dus afhankelijk zijn van onze eigen kosten, kosten in de markt en tarieven van andere energieleveranciers. De energiemarkt voorspellen is de laatste tijd erg lastig gebleken. Wél kunnen we kijken naar het verleden bij andere coöperaties met dezelfde werkwijze. In onderstaand plaatje ziet u daarom 3 situaties:

  1. De prijzen voor de energiecrisis
  2. De prijzen tijdens de energiecrisis
  3. De situatie nu

De prijzen voor de energiecrisis
Naar de situatie voor de energiecrisis willen we eigenlijk allemaal weer toe. Maar de verwachting is dat de prijzen voorlopig niet meer zó laag gaan worden. Wél weten we dat deze werkwijze toen ook al 25% goedkoper was. Iets wat voor de toekomst ook zeker onze doelstelling is!

De prijzen tijdens de energiecrisis
Eigenlijk is een energiecrisis ook een goede reden om stroom via Coöperatie Maasstroom af te nemen. Doordat de prijzen minder afhankelijk zijn van de marktprijzen, konden de tarieven laag blijven. Een maximumtarief kunnen we helaas niet beloven: we zullen altijd in de winter elektriciteit moeten blijven inkopen om onze zonne-energie aan te vullen. Maar het heeft vorig jaar een enorm verschil gemaakt.

De situatie nu
De huidige situatie met het prijsplafond is eigenlijk een tussensituatie. Met dalende prijzen is het prijsplafond straks niet meer nodig, maar zijn consumenten en producenten nog wel onzeker wat de toekomst gaat brengen. Vandaar dat de langdurige contracten nog erg duur zijn en het wellicht loont om nog even te wachten met een vast contract. In de tussentijd adviseren we om de lokale energietransitie te helpen door lid te worden en het coöperatieve zonnepark zo groot mogelijk te maken! Wanneer u toch weer wilt overstappen is dat geen probleem. Bij Coöperatie Maasstroom is het contract in ieder geval maandelijks opzegbaar. Zónder opzegboete.

Meer weten?
Wij hopen dat we u wat meer inzicht gegeven hebben in de werkwijze en de prijs van Coöperatie Maasstroom. Meer weten? Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen of stuur ons uw vraag via [email protected]!